Followers

Sunday, 29 January 2012

#clerkship 1

salam n hi

Alhamdulillah siklus clerkship masih berbaki 2 minggu dan insyaAllah isnin depan saya akan melalui department yang ketiga iaitu department obs&gyn. Clerkship atau disebut dalam bahasa Indonesianya, klerek yang mengikut kefahaman saya adalah merupakan waktu penyesuaian seorang pelajar (yang bakal masuk tahun clinical) terhadap persekitaran hospital dan pengenalan tugas-tugas yang bakal dilakukan oleh koas. kerja klerek ni mudah sangat dan seperti perumpaan yang diberikan oleh seorang doctor, "klerek ini ibarat cicak di dinding, menempel dan tidak dihiraukan). *sedih*.kerja klerek ni cuma observing. jalan-jalan ikut doctor visit patient, baca status patient, check vital sign (dengan izin doctor), kenal ruangan, kenal alat, dan match kan segala teori yang dipelajari selama 7 semester dengan real case iaitu pesakit yang berada di depan mata dan banyak gila yang ingat-ingat lupa.heh dan lain-lain. Sewaktu klerek ni, hanya 4 department besar yang terlibat, iaitu surgery dept, pediatric dept, obs&gyn dept dan internal medicine dept. Tiap satu department hanya 1 minggu. Nampak sekejap sangat kan? memang pun..huhu..tapi disebabkan kami pun tak dibenarkan memegang pesakit lagi, jadi, nak lama-lama tunggu clinical nanti je la..ye dak? So far, selama 2 minggu ni, lab yang berjaya diharungi adalah lab surgey dan pediatric. Walaupun cuma seminggu,  banyak yang dapat kami belajar sebenarnya..Alhamdulillah  ^_^ 

LAB BEDAH/ SURGERY DEPARTMENT

salah satu sub bahagian di surgery department. model tiada kaitan dengan pembedahan plastik. 

Lab bedah ni sangat santai. Hari pertama, dengar kuliah pengenalan berkenaan lab bedah. cara tulis status bedah, dan bermacam-macam lagi. lepas dengar kuliah, kitorang pun berjalan-jalan melihat ruangan/ ward. ada ward kelas 1, kelas 2 dan kelas 3 lelaki dan kelas 3 perempuan. ada ruangan burn care dimana pesakit-pesakit yang berkenaan kebakaran atau gas meletup atau mangsa renjatan elektrik ditempatkan di ruangan ini dengan observasi yang ketat. Selain itu ada juga ruangan sepsis, di mana ruangan ini menempatkan pesakit-pesakit yang terinfeksi dan perlukan di isolate dari pesakit-pesakit yang lain. kira macam penjagaan khusus la..kalau macam patient lain yang terutamanya patient post-operation, kalau kita masuk cuma pakai lab coat dengan gloves je. tapi kalau kat ruangan sepsis ni kena pakai masker. takut-takut kita pula ter-infected. 
simple interrupted suture. subjek merupakan kulit lembu bukan kulit manusia.

Semasa di lab bedah, kami juga berpeluang mempelajari cara menjahit manusia. senang je. Disebabkan saya memang menyukai kelas menjahit dan pernah belajar menjahit baju dengan kakak ipar, saya berjaya membuat jahitan yang comel dan dr. ASA telah menggalakkan saya untuk menanam minat dan melanjutkan pengajian menjadi seorang specialist bedah pada masa akan datang. tetapi tatkala mengingatkan hampir kebanyakan surgery mengambil masa berjam-jam, membuatkan saya memikirkan dua tiga kali. heh.

bersama rakan-rakan se-klerek dan ppds, dr ari sardito (dr ASA)

Selain melawat ruangan dan mendengar ceramah kuliah, kami juga diberi tugas "jaga" seperti koas yang sebenar. Jaga ataupun oncall di lab bedah memerlukan kami berada di hospital selama 12 jam. satu hari tu dibahagi kepada 2 shift. shift pagi dari jam 7 pagi sampai 7 malam, manakala shift malam dari 7 malam hingga 7 pagi keesokannya. waktu oncall ni, kitorang tak duduk kat ruangan. tapi tunggu kat UGD/ emergency room. kat sini ramailah patients yang critical sampailah tidak critical. sepanjang 24 jam saya oncall di UGD, ada 3 kematian yang saya lihat. satu bayi, satu perempuan muda, satu lagi pakcik tua. ketiga-tiga mereka meninggal kerana penyakit yang berbeza. bila lihat kematian, doctor selalu pesan. "sewaktu keadaan emosi, kita sebagai doktor nak tak nak perlu bijak kawal emosi kita. empati boleh tapi simpati tidak. kita kena kuat." Jadi nak taknak, kena kuatkan hati untuk membiasakan diri melihat kematian. kata seorang kakak, "risau kalau terbiasa keraskan hati melihat kematian, nanti kita jadi tak alert untuk persiapkan diri kita pula saat akan menemui Allah." nauzubillah. semoga tidak berlaku sedemikian. semoga hati ini tak pernah lalai dan sentiasa mengingati Allah. 
Antara beberapa doctor bedah yang sedang melanjutkan pengajian(masters) untuk menjadi specialist.

LAB ILMU KESEHATAN ANAK (IKA) / PEDIATRIC DEPARTMENT

Ini adalah lab kedua yang merupakan tempat dihimpunkan pesakit-pesakit dari golongan kanak-kanak. Daripada bayi sampailah kanak-kanak berusia 12 tahun. kat lab IKA ni ada 3 ruangan utama. ruangan perinatal (tempat baby yang baru lahir ), HND (high nursing dependent-tempat yang memerlukan pengawasan khusus) dan wards biasa yang dibahagikan kepada beberapa bahagian (nephro, hemato, neuro, isolation, cardio) mengikut penyakit.Sewaktu berada di lab IKA, kami perlu ke poli untuk mencari doctor bagi setiap division (14 divisions)  dan juga ditugaskan 'jaga' ruang perinatal dan HND. Di HND, kami mencuba meng-anamnese pesakit. Bertanyakan riwayat penyakit pesakit dari ibu atau penjaganya dan kadang berpeluang memeriksa vital sign pesakit setiap 1 jam serta memberikan nebulizer selama 15 menit kepada pesakit.
gambaran wajah adik heru. (waktu bersama patient, tak boleh nak bergambar2 bagai. jadi melukis adalah alternatif.)

Di HND, saya telah berkenalan dengan seorang adik lelaki bernama heru, 12 tahun. tak ingat nama penuh dia dan dia bukanlah orang jepun. Heru ni mengalami nephritic syndrome dan asma. wajahnya yang bulat akibat penggunaan steroid dan langsung tiada senyuman di bibir anak ini. Terlakar kesedihan di wajahnya yang membuatkan saya ingin mengenali anak ini lebih dekat. paling tidak, menjadi tempat untuk adik heru berkongsi rasa. Tapi, tiap pertanyaan saya dijawab hanya sepatah oleh Heru. Heru tidak menunjukkan minat untuk berkomunikasi. neneknya di sebelah beberapa kali menyuruh Heru untuk me-respon kepada saya. namun, dia tetap tidak mengendahkan saya sambil menekan-nekan keypad hp nokianya. Saya mengalah dan beredar. 

Sekitar jam 530pm, dr Diah datang dan membawa kami melawat pesakit di HND. tiap satu anak di terangkan diagnosa penyakit sehinggalah perawatan dan prognosis penyakit mereka. Setibanya di katil adik Heru, dia tunduk dan tidak memandang salah seorang dari kami. Neneknya memberi tahu bahawa adik heru tidak mahu makan ubat. Dr Diah kemudian cuba memujuknya. "Heru, kamu harus kuat ya nak, harus cepat sembuh, rajin minum ubat ya..kasian kan sama mbahnya, ayah sama ibu kamu sudah tidak ada, jadi kamu harus kuat ya dik ," Kata Dr. sambil mengusap bahunya. Heru makin tunduk dan kami terdiam. "Ya Allah, betapa beratnya ujian buat anak kecil ini. Semoga kau sembuhkan penyakitnya ya Allah" hati kecil saya berbisik.  Selesai ber'jaga' di ruang HND, kami berpindah ke ruang perinatal dari jam 7 sampai jam 9 malam. Alhamdulillah, malam itu housemates saya, Alia datang menjemput dengan motor. dalam perjalanan pulang, saya berniat untuk memberikan sesuatu buat Heru. paling tidak, saya ingin melihat senyumannya.

bersama team jaga

Dua hari setelah pertemuan pertama saya dengan Heru, saya singgah di HND untuk melawat Heru dan berniat memberikan sesuatu buatnya. Sebenarnya penat  juga memikirkan mahu dibelikan hadiah apa. namun setelah bermusyawwarah dengan rakan-rakan, dan mengambil faktor usia adik heru yang berumur 12 tahun, saya mengambil keputusan membelikannya sebuah buku dan sekeping puzzle dengan imej 'spongebob' pada malam sebelumnya. Pagi itu, saya curi-curi masuk ruang HND. mencari-cari kelibat adik Heru. selepas memastikan tiada doktor yang sedang melakukan 'visite', saya mendekati adik heru. Saya mengeluarkan plastik dari begpack saya dan menyerahkan kepadanya. "ini buat kamu. supaya kamu ga kebosanan di sini". Heru memandang tepat kearah saya. "terima kasih kak", sambil tersenyum. perasaan saya ketika itu, tidak dapat saya gambarkan. Subhanallah. senyumannya sungguh indah. saya gembira. "semoga cepat sembuh ya Heru" sambil memegang bahunya. Alhamdulillah. saya meninggalkan dia dengan hati yang senang. 

Hari terakhir saya di IKA, saya singgah lagi di HND. mencari-cari kelibat adik Heru. Namun, bayangannya tiada. "mbak, adik heru udah discharge ya? ", tanya saya kepada seorang koas perempuan. "oh heru udah pindah ke belakang. ke ruang nephro". berpindah ke ruangan/ward biasa bererti kondisi Heru sudah stabil dan tidak memerlukan pengawasan khusus lagi. Alhamdulillah. 

Jadi, begitulah sedikit sebanyak pengalaman saya di Surgery dan pediatric department. InsyaAllah minggu depan saya akan masuk department obs&gyn dan insyaAllah akan saya kongsikan lagi pengalaman saya di department seterusnya. ok sampai di sini sahaja. assalamualaikum.

No comments: