Followers

Tuesday, 7 April 2015

first poster?

salam n hi

first poster?

itu  la gelaran untuk budak-budak fresh graduate yang baru nak start kerja. ilmu mungkin masing-masing fresh lagi...tapi pengalaman zero. nak buat keputusan pun tak berani. nak buat procedure pun takut. huhu, ok maybe bukan semua lah.. ye lah..ada orang dilahirkan dengan environment yang menjadikan dia super confident. ada yang tak bernasib baik, takut-takut macam tikus gitu.. sekali dapat staff nurse kiri kanan duk panggil..."doc! tolong insert branula!" "doc! tolong off IJC" "doc! jangan lupa ye patient ni GDM in labour. RBS and BUSE!" dan macam-macam lagi..mau pening kepala nak serap semua arahan ni bagi yang tak biasa. tolong lah jangan mimpi kerja houseman ni macam cerita HOUSE. lulz. nanti akhirnya ramailah yang EL dan MIA. the end.

saya takde la nak mengkeji mahupun menghina. once upon a time, saya pernah jadi first poster jugak. frustrated kot. satu benda hape tak menjadi. pasang branula. bunk. and kau ada berderet patient lain yang nak kena settle. nak kena request imaging lagi. nak kena itu dan ini. lebih sadis bila first posting adalah medical dimana ratio satu houseman bersamaan 60-70 patients. dan kau first poster. no seniors around. datang kerja pagi pukul 6 dan end up balik pukul 11 malam. ada ketikanya balik pukul 3 pagi. tiap malam, air mata je la peneman setia. stressnya ya ampun... kadang bila jejakkan kaki ke ward, dalam hati berdoa semoga pengsan di tengah laluan . malangnya kau bertahan sampai tengah malam menjengah.  pernah juga bekerja dengan senior. senior siap bahagi tugas. dia ikut round, saya kena settle blood. tapi once senior habis round, ada satu makhluk ni terkial-kial ambik darah. satu patient smpai 20 minit. mana tak berasap kepala senior korang tu kan. aheraheraher. sekarang boleh la gelak. dulu nangis je manjang. apehal kerja ni sangat menyeksa jiwa.huhu.

sekarang dah jadi senior sikit. telinga pun makin tebal. bila mo marah, kita terima..kadang kalau mo tu baik, boleh la sengih sambil cakap sorry bos sorry...kalau yang macam hantu? dalam hati rasa nak hempuk kat dinding. haha. in ur dreams.

sampai satu saat, saya pun kena bekerja dengan first poster. memang geram jugak bila tengok. tapi terkenang diri sendiri dulu pun macam tu, i wonder kesian jugak lah kat senior-senior.huhu..sampailah satu saat, encik suami pesan pada saya,

"orang yang selalu marah sebab partner dia tak dapat bekerja dengan cepat itu adalah orang yang suka bergantung pada orang lain. kalau orang yang boleh bekerja, dia tak peduli pun. ya. mungkin penat tapi dia tak kisah bebanan kerja tu sebab dia yakin dia mampu laksanakan. cuma bila dapat partner yang boleh cooperate. tu bonus point"

zappp..

kena tepat dihatiku. ingatkan cintamu saja berpanah rupa-rupanya nasihatmu pun berpanah. lol.

i know, mr hubby is a good houseman. banyak junior houseman yang suka tagging dengan dia. students pun sama. siap suh saya kirim salam. kalau laki ok. kalau perempuan..ehem. hal kerja, hal kerja. lol.

alhamdulillah..selepas dari perbincangan dengan encik suami, saya cuba mengubah diri saya. melayan junior saya ibarat saya mahu dibimbing saat saya di tempat dia suatu ketika dahulu. *merenung jauh ke luar tingkap*

*dont worry. we can do it!*
"all is well. dont scared. believe in urself"
"take ABG? come. i'll show u."
"u must take this opportunity. our current MO is angelic one. learn!"
"we need to prepare ourself. we will never be junior forever. we'll be senior later. what u expect to be a senior if we dont want to improve ourself?"
"its ok. shit happened. take it as lesson"
ok cam drama sangat. hahaha.

how bout ur story? semoga kita semua dapat salurkan lebih banyak positive aura..
i luv u mr doctor @ encik hubby! thanks for ur positive aura..

wassalam

1 comment:

Siti nur hidayati said...

hehe..lama tak singgah2 blog kawan-kawan ni. 1st entry nampak dari qishie kasi tekan :) Baca sambil terbayang situasi jika bekerja di lab. naseb hampir serupa tapi tak sama..hihi