Followers

Sunday, 9 March 2014

ATUK

" Ayah, boleh ayah cerita asal usul atuk?"

Ayah mengalih mata yang dari tadi khusyuk merenung ipad ke arah suara yang bertanya. tangan yang sedang asyik menari di layar ipad juga terhenti seketika. senyum.

"owh, aisha tak tau pasal atuk ke selama ni?"

Aisha menggeleng. Matanya penuh tanda tanya. teruja mahu mengetahui susur galur keturunannya yang selama ini dia tak pernah ambil peduli. Entah kenapa, baru-baru ini, dia terasa terlalu jauh, asing. Dia merasakan betapa dia belum mengenali keluarganya dengan lebih dalam. 23 tahun yang lalu, hidupnya hanya terfokus terhadap dirinya.

"Atuk aisha keturunannya asli dari indonesia. lebih spesifik jogjakarta."

Aisha mengangguk dan fokus mendengarkan kata-kata ayahnya.

"Atuk aisha pergi ke malaysia nak jumpa pakcik dia. Sebab beberapa waktu sebelum tu pakcik kepada atuk Aisha pernah ajak atuk datang ke malaysia."

"Atuk sebelum tu kerja apa yah? Atuk ke malaysia naik apa?"

"Wallahua'lam..ayah pun tak tahu kerja atuk sebelum ke malaysia apa. mungkin kerja kampung lah kot. Atuk ke malaysia naik kapal."

"kemudian, panjang cerita atuk di malaysia. tapi, at last, atuk jumpa jugak pakcik dia kat malaysia. tak lama lepas tu, atuk aisha bantu hantar budak-budak ke pondok kat selangor (tapi sekarang dah takde). tapi, budak tu tak tahan duduk kat pondok. jadi, last-last atuk yang sambung mengaji kat pondok.", ayah tersenyum.

"ok, habistu, macammana atuk boleh jumpa nenek? nenek dulu sekolah pondok jugak ke?", Aisha cuba menduga.

"hem..dah nak dekat, tapi salah. haha. atuk aisha kenal dengan abang kepada nenek aisha kat pondok. Jadi dipendekkan cerita, nenek aisha dijodohkan dengan atuk melalui abang kepada nenek aisha."

Aisha tersenyum. whoa.. kisah yang pertama kali didengarinya. kisah tentang seseorang yang dia kenal namun tak sempat dia mengenali secara dekat kerana atuk meninggal dunia saat dia kecil. Aisha puas. Dia mengetahui sesuatu tentang atuk. Alfatihah. semoga Allah luaskan dan terangkan kubur atuk.

Nak menyayangi seseorang, kenalah mengenalinya terlebih dahulu. Begitu juga jika kita mahu kasihkan junjungan mulia rasul (s.a.w), kenalah rajinkan diri mengenali sirah dan peribadi baginda yang saaaaangat terpuji.  jom selawat ke atas baginda, nabi muhammad s.a.w dan semoga Allah ampunkan dosa-dosa seluruh muslimin dan muslimat serta mukminin dan mukminat yang masih hidup atau yang telah meninggal dunia. amin. :)

No comments: