Followers

Friday, 15 February 2013

amanah

bismillahirrahmanirrahim...

pertama-tamanya, afwan sebab lama tak mencoret di halaman blog ni. sibuk? er...sebenarnya tak boleh nak kata tiap waktu sibuk, ada masa luangnya juga..tapi mungkin tak sesenggang waktu di kampus dulu. Cuma mungkin pengurusan waktu yang kurang baik, jadi kelihatan seolah-olah sibuk banget... -_-"

Alhamdulillah summalhamdulillah, sedar tak sedar Allah beri saya peluang untuk melalui fase klinikal selama 6 bulan. banyak..sumpah baaaaanyak perkara yang telah saya pelajari. dari sisi ilmiah hinggalah sisi kehidupan. semoga banyak yang telah saya pelajari dapat saya aplikasikan dalam kehidupan seharian. ye lah, ilmu tanpa amal kan ibarat pokok tidak berbuah. hemph. perumpamaan lama. mungkin boleh tukar baru. versi saya sendiri. ibarat lampu jalan yang banyak, tetapi tiada sumber elektriknya. err. nyambung tak? krik krik.....

Bercerita tentang pengalaman, err..pengalaman takde lah banyak mana pun. tapi ada suatu ketika, Allah cuba uji saya dengan amanah. ya. walaupun saya belum menjadi seorang doktor, tapi ada amanah besar yang terpikul di bahu saya..*izinkan saya berhiperbola sedikit* . kisahnya terjadi saat saya lagi stase luar (baca: out station)..waktu itu di poliklinik hanya ada saya, dan beberapa orang nurse di situ. sebenarnya ada je doktor, tapi waktu tu doktor sedang melakukan tindakan di ruang usg. jadi, saya standby. sedang lagi senggang (tiada pesakit yang masuk ke poliklinik tut tut tut), saya ditarik masuk ke ruang pemeriksaan oleh salah seorang petugas wanita. terkejut juga saya waktu tu, rasa cam tak buat salah. tapi awatnya tarik saya pastu cakap slowly nih?

perbualan telah di-translatekan dalam bahasa malaysia. harap maklum.
saya: kenapa ni puan?
mrs X: awak ni berani tak?
saya: err..berani pasai pa puan?
mrs X: saya nak mintak tolong ni, awak berani tak?
saya: err...mintak tolong apa puan? kalau saya boleh tolong insyaAllah saya tolong.
mrs X: macam ni, suami saya dia bangun lambat hari ni. jadi dia tak masuk kerja. so, (eceh..omputih la pulak tetiba. haha) saya nak mintak tolong awak signkan surat mc boleh?
saya: *tarik nafas panjang*
mrs X: macam mana? boleh tak? tolonglah cik, tolong tandatangan surat tu satu jee..
saya: maaf puan, saya tak berani kalau hal ni. maaf sangat-sangat. kalau saya boleh tolong, memang saya tolong, tapi yang ini saya mintak maaf sangat-sangat puan.
mrs X: ya udah. takpe la kalau tak boleh. nanti saya mintak doktor je lah sign kan.
saya cuma mengangguk.

fuh..Alhamdulillah..Allah bantu buat keputusan. mungkin surat mc nampak macam hal sepele (baca:kecil) tapi besar tanggungjawab saya seandainya saya memberikan tandatangan untuk surat mc tersebut. mungkin ada beberapa pihak siap menjual lagi surat2 mc. seriyes senang kot nak buat surat mc tu. tinggal tandatangan doktor, ada head letter atau cop klinik/hospital. dan anda boleh menipu segala jenis majikan. tapi jangan lupa. ada satu majikan kita tak boleh nak tipu. ada satu majikan yang memang dah tau kita nak tipu orang lain. ada satu majikan yang bila-bila masa nak kantoikan kita pun boleh..bukan setakat kantoikan penipu, kantoikan orang yang bersyubahat dengan penipu pun boleh. haa. takut kan? memang perlu takut pun.

dan tak rasa ke, once bila kita mula menipu, lepas tu kita akan bertambah-tambah keinginan untuk menipu. cuba bayangkan kalau diri sendiri kena tipu macammana. yang kena tipu kad kredit, tengok hangin macam mana...kena tipu beli rumah pada pengusaha yang tak siapkan rumah, hangin dia tengok tahap taufan mana.. atau yang dah ada anak, kena tipu dengan anak, kunun pergi sekolah tapi rupanya lepak kat shopping mall. atau yang belum ada anak, kena tipu dangan course-mate, janji nak siapkan sama-sama assignment, dia duk kata tengah buat, tengah buat, end up kita yang buat semua sebab rupanya dia tak buat-buat...kan rasa tak best tu kena tipu. sama lah. jangan kita buat ke orang lain sesuatu yang kita tak suka orang buat kat kita.

Kesimpulan hari ini adalah. sebenarnya tiap kita ada amanah yang dipertanggungjawabkan ke atas diri kita. termasuklah amanah yang besar sepanjang kita hidup di atas muka bumi ini dan sejauh mana kita melaksanakan amanah yang diberikan. Jangan sampai kita lupa suatu hari nanti kita akan dipersoalkan tentang apa yang telah kita kerjakan terhadap amanah yang diberikan.

xoxo. ilal liqa'..

wassalam...


1 comment:

Mr Apam said...

byk jer kess jual beli..tipu mc nih Qish..klau da kerja nnti tau la.

bagus tindakn Qish tuh..terbaek!