Followers

Thursday, 15 March 2012

Assalamualaikum! Anda selamat daripada saya. ;)

salam n hi

Sabtu tanggal 14mac 2012, saya telah berpeluang mengikuti sebuah program motivasi sempena cuti sekolah untuk adik-adik saya yang kebanyakannya terdiri di antara usia 8 tahun sehingga 18 tahun. terasa tua.adui. Program yang dijalankan di sebuah dewan di bekas perumahan exco di seksyen 7 shah alam bermula pada jam 9 pagi sehingga 9 malam.

Bagaimana saya boleh terlibat dengan program ini, sebenarnya dengan hanya memberi sebuah salam kepada seorang wanita yang saya temui di KL sentral ketika menunggu komuter menuju ke Shah Alam. siapa sangka. sapaan yang pada mulanya sekadar mahu menegur, ditakdirkan Allah, saya berpeluang menyertai program yang sangat bermanfaat. see. Allah maha perancang!hiks hiks.

Beri Salam.
gambar ni saya pow dari google. trimas. hee

"Assalamualaikum! " kalimah salam yang sering digunakan oleh setiap muslim setiapkali bertemu dengan muslim yang lain. agak-agak betul ke?atau, kalimat ini hanya kita gunakan kepada mereka yang hanya kita kenali sahaja? tapi........kadang-kadang, dengan orang yang kita kenal pun, suuuusah sangat kita nak ucapkan salam. kenapa ye? malu dan segan? atau takut? hem...agak-agak, tau tak apa sebenarnya maksud bila kita memberi salam kepada seseorang? 

"selamat sejahtera ke atas kamu", jawab seorang adik di kem motivasi tersebut.

"selamat pagi!", jawab seorang lagi adik.jadi kalau kita ucap salam pada waktu malam, automatically bermaksud selamat malam.

Alhamdulillah. bijak-bijak adik-adik akak semua ni. dah betul dah..cuma ada satu lagi maksud yang kita mungkin belum tahu lagi.

Anda Selamat

BIla kita memberi salam kepada seorang muslim yang lain, ini bermakna, kita cuba mengatakan kepadanya, "anda selamat dari fikiran jahat, pandangan jahat dan perbuatan jahat saya. atau dalam english, you are safe from me." haa..gembira kan kalau ada orang yang datang kepada kita dan ucapkan salam. kita pun rasa gembira sangat bertemu dengan dia. dan tak salah kalau kita yang memulakan memberi salam dahulu.

Bila kita menerima ucapan salam, jangan pula kita berdiam tidak mahu membalas ucapan salamnya. atau mungkin hanya menjawabnya dalam hati. Kalau boleh, jawab dengan suara yang kuat, maksudnya yang boleh didengari oleh si pemberi salam tersebut. Bila orang doakan kebaikan buat kita, maka, kita pun kenalah mendoakan kebaikan buatnya juga.Macam firman Allah s.w.t, “Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah yang lebih baik atau balaslah dengan yang serupa. Sesungguhnya Allah memperhitungkan segala sesuatu” (QS. An Nisaa’[4]: 86).

Budayakan salam

Pernah terbaca kisah seorang sahabat nabi yang bernama  at-Thufail bin Ubay bin Ka’ab? Dia ini pernah mengajak temannya Abdullah bin Umar ke pasar hanya untuk memberi salam kepada orang-orang muslim yang berada di sana. Punyalah sahabat ini teruja mengikuti sunnah nabi s.a.w. hem...agak-agaknye lah..kita ini macammana ye? muhasabah buat diri sendiri. kamu macammana qish?aqilah? hemm....

Rasulullah s.a.w pernah bersabda, "Jika seseorang di antara kalian berjumpa dengan saudaranya, maka hendaklah memberi salam kepadanya. Jika antara dia dan saudaranya terhalang pepohonan, dinding atau bebatuan; kemudian mereka berjumpa kembali, maka ucapkan salam kepadanya” (HR. Abu Daud).
p/s:jom kita mulakan dari sekarang. bak kata omputih, its better late than never. Assalamualaikum! :)

2 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum,tompang lalu~~

qishie said...

waalaikumussalam.. sila2