Followers

Wednesday, 23 November 2011

BAJU KURUNG

salam n hi
sebab tak ada baju hitam kuning, lantas baju kurung bertanah kuning dengan corak abstrak hitam menjadi pilihan. #mood-meraikan-kemenangan-harimau-malaya-di-SeaGames2011.

Saya terdetik mahu menulis berkenaan 'baju kurung' setelah terbaca status di FB senior saya yang bernama *****. ( hehe) yang tertulis seperti ini;
 "tidak ada org jepun pakai kimono pergi kerja, xde org china pakai cheongsam pergi pasar, xde dokter Indonesia yg pakai kebaya pergi hospital. Tp org malaysia tu, ke pasar, hospital, bank semua pakai bj kurung. Di Malang, di London, kaum Cina, Melayu, India, kami tetap org malaysia :)"
saya super duper setuju sangat dengan statement tersebut. Baju Kurung..siapa yang tak kenal? Semua usia boleh pakai baju kurung. baby? adik? kakak? ibu? nenek? semua akan jadi cantik bila memakai pelbagai jenis baju kurung yang berada di pasaran kini.daripada baju kurung yang berjenama antarabangsa (eh ye ke?) seperti baju kurung cotton jepun, cina, korea, dan sebagainya hinggalah baju kurung yang berjenama lelaki-lelaki yang agak fehmes di Malaysia, seperti baju kurung mawi, sheikh muzaffar, KFCM(eh ade ke?) dan bermacam lagi. walaupun saya agak tak berpuas hati kenapakah baju-baju kurung tersebut mengabadikan nama lelaki-lelaki tersebut? kadang muncul persoalan di benak fikiran, adakah lelaki-lelaki ini pernah mengenakan baju kurung? Tapi mungkin juga lumrah wanita, mereka itu lebih tertarik kepada sesuatu yang berkaitan dengan lawan jenis. cuba bayangkan baju kurung diberi nama "baju kurung kak senah". hem..boleh jamin belum tentu dalam sebulan jualan baju kurung tersebut boleh mencecah lebih 10 helai, melainkan harganya diturunkan bawah RM 30. (gurau)
baju raya 2011-tema:baju kurung batik-
Bukan itu saja, baju kurung juga menjadi pilihan tiap kali hari raya menjelang. Up town shah alam? petaling street? dan pelbagai lagi tempat...semua penuh dengan baju kurung yang berwarna-warni dengan potongan harga yang menarik tiap kali tiba malam raya. seperti pertempuran baju kurung dan kuih raya pula. di sana orang melaung, "baju kurung 50%, 50%" di sebelah sini orang menjerit "kuih raya 3 RM10, 3 RM10". Hasilnya, tiada yang pengalah..kerana di pagi raya semua orang akan mengenakan baju kurung dan memakan kuih raya. 

Bila cerita suasana pelajar Malaysia di tempat saya belajar, hampir 100% pelajar yang beragama muslim mengenakan baju kurung tiap hari ke kelas. saya kurang pasti keadaan di Malaysia sepertimana. Walaupun kami berada jauh dari budaya dan masyarakat sendiri, tapi kami tetap mengekalkan imej wanita melayu terakhir yang berbaju kurung. (ahaks). Walaupun acapkali suasana memprovokasi antara manusia yang mempunyai pemikiran sempit dan tak matang (malang sungguh bagi dua negara itu kerana mempunyai rakyat yang kebudak-budak-an) kecoh sehingga memberi efek di tanah tempat saya belajar, menyebabkan ada arahan menyuruh kami agar menyamar dan tidak mengenakan baju kurung, namun, kami tetap ingkar dengan mengenakan baju kurung juga. apa salah baju kurung sehingga diharamkan pemakaiannya? baju kurung tak bersalah. yang bersalah adalah mereka yang memprovokasi. bising saja di internet. takat buang masa pom pang caci maki di internet, pastu kata orang lain tak patriotik sebab cuba menjernihkan keadaan, adalah sikap mereka yang suka berlebih-lebihan. berlebih-lebihan buang masa dan juga berlebih-lebihan menambah dosa. (eh, dah terkeluar topik)

Kelebihan baju kurung ini adalah bentuknya yang 'loose' atau longgar, sangat menyamankan para pemakainya.Pengudaraan keluar masuk pun sangat baik. Bagi mereka yang sering menyalahkan baju kurung kerana punca badan mereka panas, hanyalah kata-kata kosong yang tidak mahu menerima qada' dan qadar.malaysia dah memang panas kotttt. (haha). Baju kurung juga menjaga imej seseorang wanita itu kerana potongannya yang tidak mengikut ukuran tubuh menyelamatkan para wanita dari disantap oleh pandangan mata para lelaki ajnabi. Jangan pula lipat lengan baju kurung sampai ke siku hingga menampakkan lengan gebu anda, itu menyalahi kode pemakaian baju kurung. AMARAN KERAS.

Namun, akhir-akhir ini, kesucian baju kurung semakin tercalar, bilamana pelbagai kain yang sangat tipis diperkenalkan sebagai fesyen baju kurung terkini. sedih. kehormatan baju kurung tidak lagi dihormati. Ibarat makanan yang enak diletakkan di atas meja tanpa diberi penutup dan dikerumuni lalat. begitulah jua situasi yang berlaku kini. tubuh-tubuh anak gadis dan mak gadis yang indah dan sepatutnya dilindungi telah hilang hak perlindungan mereka. betapa mereka-mereka ini ditindas oleh pemikiran-pemikiran yang jahat dan berteraskan nafsu. (sambung sedih)

Tapi, sedih kita, jangan cuma sedih di sini. perjuangan menuntut hak bagi baju kurung mesti kita pertahankan. Mungkin pemudi-pemudi zaman kini kurang pemahaman terhadap kecantikan, keindahan serta kelebihan memakai baju kurung. Jadi, menjadi tugas kita untuk sebarkan fahaman baju kurung kepada ummah. (cewah!)

Sebelum saya mengakhiri entry saya pada hari ini, terimalah lagu baju kurung pahang,

2 comments:

joegrimjow said...

pompuan pakai baju kurung merah = cute

Anonymous said...

Saya suka pakai baju kurung!